Are you looking for something??

12.6.12

food | La cucina italiana

Aaaah, wat houd ik van de Italiaanse keuken! Pasta, pizza, ik eet het allemaal graag! En jeetje, wat is er veel te vinden over de Italiaanse keuken! Daarom een lang artikel vol weetjes, favourites en recepten!!
bron

De Pizza
Definitie van een pizza volgens wikipedia: De pizza (spreek uit als ’pietsa, en niet als ’piedza of ’piesa) is een Italiaans gerecht. Het bestaat uit een bodem van deeg, de pizzabodem, waarop voedingsmiddelen als kaas of analoogkaas (wat is analoogkaas in vredesnaam?)tomatenolijvenchampignonsgroenten en vlees gedaan worden, die doorgaans wordt gebakken in een oven. 

Weetjes:
  • De beroemdste pizzaiolo van Napels, genaamd Raffaele Esposito, werd in 1889 uitgenodigd door de toenmalige koning van Italië Umberto I en zijn vrouw Margaretha. Hij mocht op het paleis zijn specialiteiten maken en bedacht voor deze speciale gelegenheid een pizza in de kleuren van de Italiaanse vlag. De tricolore; met tomatensaus, mozzarella en basilicum. Deze pizza viel bij de koningin zo in de smaak, waarna de pizza is vernoemd naar Margherita. (bron)
  • De grootste pizza ooit is gemaakt op 8 december 1990. Volgens het Guinness Book of Records was de pizza 37.4 meter in diameter, gemaakt met 500 kilo meel, 800 kilo kaas en 900 kilo tomatenpuree. (bron)
  •  ’s Werelds meest extravergante pizza is te koop in New York bij Nino’s Bellissima restaurant. Voor US$1,000.00  krijg je een hele pizza met zes verschillende soorten caviaar, verse kreeft, crème fraiche en knoflook. De pizza heeft de toepasselijke naam ‘Luxury Pizza’.  (bron)

Beroemde pizza's (of, nou ja, eigenlijk pizza's die ik heel lekker vind ;D): 
Pizza Margherita (tomaten, mozzarella en basilicum (de simpelste pizza die er bestaat, lekker!))
Pizza Quattro Formaggi (gorgonzola, mozzarella, pecorino en taleggio) (buiten Italië vaak: gorgonzola, mozzarella, Goudse kaas en Roquefort of parmezaan / bel paese (ik hou van deze pizza))
Pizza Salami (tomaat, mozzarella, salami (ga je zo lekker van uit je mond meuren))
Pizza Frutti di Mare (tomaat, mozzarella, diverse zeevruchten (yum yum))
Calzone (gevulde dubbelgevouwen pizza, met tomaat, mozzarella en andere ingrediënten)
Pizza Hawaï (tomaat, kaas, ananas en soms ham (denk aan een tosti Hawaï - ook lekker!))


De pasta
Definitie volgens wikipedia: Pasta (Italiaanspasta, meervoud paste (soorten pasta)) is de benaming voor een aantal Italiaanse noedels, zoals macaronispaghetti en vermicelli in een gewone of meergranenvariatie.

Verschillende soorten pasta: 
  • Spaghetti (je weet wel, die irritant lange slierten die je met geen mogelijkheid netjes in je mond krijgt);
  • Ravioli (die koele dingen met vulling erin - ik eet ze alleen nooit);
  • Macaroni (die gebogen holle buisjes, die mij altijd doen denken aan telefoons en bananen...);
  • Tagliatelle (de lintvormige versie van spaghetti);
  • Tortellini (de ronde versie van ravioli, dat eten wij altijd als niemand zin heeft om te koken);
  • Farfalle (die leuke strikjes/vlindertjes!);
  • Penne (de rechte variant van macaroni).
Weetje:
  • Een middeleeuws verhaal van Tasso beschrijft hoe een herbergier tortellini uitvond, naar het evenbeeld van de navel van de godin Venus. De herbergier, verrukt door haar schoonheid, bespiedde haar door het sleutelgat. Hij kon slechts haar blote navel zien. Hierdoor was hij echter al zodanig geïnspireerd, dat hij terugging naar de keuken en de tortellini creëerde als culinair eerbetoon aan de meest perfecte navel die er bestond. (bron)
Favoriete recepten:

  • bolognese: met de bekende gehakt/tomatensaus
  • carbonara: met spekjes, rauwe eieren, gemalen peper en geraspte pecorino
  • napoletana: met tomatensaus en knoflook
  • tonno: met tomatensaus, knoflook en tonijn

Ander te-goddelijk-lekker-voor-woorden Italiaans eten: 

Salade Caprese
Misschien wel de makkelijkste en lekkerste salade die er bestaat. Je kunt het zelf heel easy maken!

Ingrediënten

  • 2 zakjes verse basilicum (a 15 g)
  • 8 eetlepels Italiaanse olijfolie
  • 2 bakjes cherrytomaten (a 250 g), gehalveerd
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 3 bollen mozzarella (kaas)
  • 2 sjalotten, in dunne ringen
  1. Snijd de basilicumtakjes fijn en pureer ze samen met de blaadjes en de olie (houd een paar blaadjes basilicum achter ter garnering). Breng de basilicumolie op smaak met zout en (versgemalen) peper. Leg de tomaatjes op een schaal en besprenkel ze met de balsamicoazijn. Scheur de bollen mozzarella in stukken en verdeel ze over de tomaatjes. Leg de ringen sjalot erop en druppel de basilicumolie erover. Garneer de salade met de overgebleven blaadjes basilicum. Lekker met ciabatta of stokbrood.

    Tiramisu
    Het lekkerste toetje van heel het universum komt uit Italië! Maak het zelf! Er zijn veel variaties op en dit is er eentje!

    Ingrediënten

    • 250 ml slagroom
    • 75 g witte basterdsuiker
    • 4 eierdooiers
    • 500 g mascarpone (zachte roomkaas)
    • 5 eetlepels koffielikeur (of amandellikeur, slijter)
    • 200 ml espressokoffie
    • 250 g lange vingers
    • cacaopoeder

    1. In kom slagroom met 1 el suiker bijna stijfkloppen. In andere kom dooiers met rest van suiker met handmixer in 5 min. tot romig mengsel kloppen. Mascarpone in gedeelten door dooiers mengen. Slagroom luchtig door mascarponemengsel spatelen. In ondiep, langwerpig schaaltje likeur door espresso roeren. Helft van lange vingers een voor een in koffie dopen en met koffiekant boven in een schaal leggen. Helft van mascarponemengsel erover uitstrijken. Nogmaals zo'n laag maken. Tiramisu minstens 1 uur in koelkast laten opstijven. Tiramisu kort voor serveren uit koelkast nemen en royaal bestrooien met cacaopoeder (met cacaostrooier voor cappuccino of met behulp van theezeefje).

      Ik hoor 't wel als je weg bent gesmolten door al deze heerlijkheid, ik vond het in ieder geval geweldig om het internet af te struinen naar weetjes en receptjes. 
      Houd jij van Italiaans eten?
      Arrivederci, Manon
      PS. Recepten komen van AH.nl (:

1 opmerking:

Leuk dat je mijn blog hebt gezocht en bedankt voor je reactie! You made my day! xx